TÜRÇEP’ten önemli rapor: Yaşamı yeniden inşa etme çağrısı

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin bileşeni olduğu Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP), deprem felaketi ile ilgili önemli bir rapor yayımladı.

Gündem Yayın: 20 Şubat 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 20.02.2023 14:50:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

TÜRÇEP tarafından yayımlanan raporu desteklediklerini belirten Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, raporu kamuoyuyla paylaştı.  Raporda, “Bilimsel olarak afetlere müdahale etme anlayışı yerini kader çizgisi anlayışına terk etti. İmar barışı ve imar afları adeta bir beceri gibi defalarca yapılarak bugünlere geldik.  Depremler öncesinde bu doğal sarsıntıların afete dönüşmemesi için alınması gereken tedbirleri almak ve yaşamı buna göre biçimlendirip inşa etmek devletin temel görev ve sorumluluğudur.  Toplumsal dayanışmanın afet alanında sonuç almasını sağlayacak organizasyon ve koordinasyonun günlerce sağlanamadığını gördük” ifadelerine yer verildi.

“DEPREMDEN DERS ALINMALIDIR”

Raporun devamında ise, “Kahramanmaraş merkezli, ülkenin yüzölçümünün neredeyse 1/5 ini, ülke nüfusunun 1/6 sını kapsayan bu büyük afetten çıkartılması gereken en  temel ders; Anadolu coğrafyasında yeni bir yaşam biçiminin ve devlet aygıtının revize edilerek yeniden inşası ertelenemez bir zorunluluktur. Anadolu coğrafyasının neredeyse %80 i deprem riski altındadır. Bilinen bu riskleri yaşamsal tehdit olmaktan çıkartabilmek için kaybedilecek bir saniyemiz bile yoktur. Enkaz kaldırma çalışmaları, bilimsel verilerle, hava, su ve toprak kirliliğine yol açmadan, tarım alanları, ormanlar ve su kaynaklarımız, doğal ve kültürel değerlerimiz mutlak koruma altına alınarak yapılmalıdır. Devletin tüm olanakları, yaşamı normale dönüştürmek ve önümüzdeki süreçlerde karşılaşacağımız, olacağı bilinen İnsanın doğaya egemen olma ve doğal değerlerini adeta fütursuzca tüketme, yağma ve talan anlayışı hızla terkedilmeli, doğanın doğal koşullarına uygun yaşam biçimleri ve ortamları geliştirilmelidir”denildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.