Yönetmen Derviş Zaim Sinemaseverlerle buluştu

Yönetmen Derviş Zaim Sinemaseverlerle buluştu

Gündem Yayın: 12 Şubat 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 12.02.2024 15:54:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Batman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Batman Sinema Akademisi (BSA) eğitimleri devam ediyor.

Bir ayı geride bırakan akademi eğitimleri kapsamındaki ilk “Ustalık Sınıfı” buluşması da Ahmet Güneştekin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türk sinemasının büyük ustalarından yönetmen Derviş Zaim’in konuk olduğu etkinliğin moderasyonunu sinema eleştirmeni Suat Köçer üstlendi. Sinema serüvenine dair sorulara yanıt veren usta yönetmen, filmleri ve mesleğine yaklaşımıyla ilgili samimi açıklamalarda bulundu. Söyleşiye Batman Belediyesi Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz, Batman Sinema Akademisi kursiyerleri ve vatandaşlar katıldı.

“ANNEMİN EMEKLİ İKRAMİYESİYLE NEGATİF ALDIM”

Genç yönetmenlerin engeller karşısında yılmamaları gerektiğini söyleyen yönetmen Derviş Zaim, ilk filmi Tabutta Rövaşata’nın çekim sürecini hatırlatarak şunları söyledi: “Eğer elinizde hareket edecek para yoksa yılmayın. Çok küçük ekibiniz vardır ama hareket kabiliyetimiz daha fazladır. Bu gücü kullanarak film yaparsınız. Tabutta Rövaşata böyle yapıldı. Rahmetli annem bana emekli ikramiyesiyle 60 kutu negatif alabilmek için para verdi. Onunla 60 kutu negatif aldım. 1996’da bir tane tavus kuşu satın aldım. Oyunculara para veremeyeceğimi söyledim. Görüntü yönetmenine para veremeyeceğimi söyledim. Senaryoyu beğendiler. Ekibi kurduk, çıktık çektik. 17 günde filmi çektik.”

“KAMERA FETİŞİSTİ OLMAYIN!”

Sorulan bir soru üzerine yönetmenliğin yalnızca teknolojiyle ilgili bir durum olmadığının altını çizen usta yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamera fetişizmiyle film çekilmez. Mürekkep yalamak ve bir de kamera gerekir. Mürekkep yalamak da kendi içinde çok çeşitli bölümlere ayrıdır. Mürekkep yalamak çok kitap okumak anlamına gelir. Çok film izlemek anlamına gelir. Deneyime sahip olmak anlamına gelir. Şu ya da bu şekilde ne yaptığını görebiliyor olmak gerekir. Ağzından çıkanı insanın kulağının işitiyor olması gerekir. İnsanın kendi ruhunu böyle eğitebiliyor olması gerekir ki bu en zor olan şeydir. Bir insanın ruhunda neler gittiğine dair kendisine mesafe almayı başarabiliyor olması gerekir ve de estetik ve etik olarak ahlaki sistemini kurması gerekir. Bu son derece zordur. Hayat size kazık atacak, çok okumayacaksınız, yanılacaksınız. Çok yanılacaksınız. Yanıldıklarınıza bakıp tekrar başladığınız yerden yola devam edeceksiniz.” Yönetmen Derviş Zaim, Batman’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdiği konuşmasında sıklıkla yönetmen adaylarına tavsiye ve uyarılarda bulundu. Program, katılımcıların sorularıyla son buldu.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.