SELDEN ETKİLENEN 140 KİŞİ KURTARILDI

SELDEN ETKİLENEN 140 KİŞİ KURTARILDI

Gündem Yayın: 20 Kasım 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 20.11.2023 21:34:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Vali Ekrem Canalp, ilimizde yaşanan sel felaketinin yaratmış olduğu hasar durumu ve yürütülen çalışmalara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Valilik binasında düzenlenen basında toplantısında sel felaketinin bilançosuna ilişkin açıklama yapan Vali Canalp, selden etkilenen 140 vatandaşımızın kurtarıldığını, aynı aileden 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade etti.

AYNI AİLEDEN 4 KİŞİ VEFAT ETTİ

Vali Canalp, “Batman’da dün akşam saatlerinde başlayıp, gece şiddetini artırmış,  özelikle de şehir merkezinin etkilendiği bir sel meydana gelmiştir. Meydana gelen bu sel sonucunda aynı aileden dört vatandaşımız vefat etmişti. Birisinin olay anında cesedine ulaşılmış,  yürütülen arama faaliyetleri sonucunda diğerlerinin de cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Ayrıca yaralanan 3 vatandaşımızdan, 2’si hastaneden taburcu edilmiş, bir vatandaşımızın ise tedavisi devam etmektedir” diye konuştu.

6 BİN 978 İHBAR YAPILDI

Sel felaketi nedeniyle çağrı merkezlerine toplam 6 bin 978 ihbarın ulaştığını ifade eden Vali Canalp, “Bu çağrılardan 1620’si müdahaleli çağrıya dönüştürülmüştür. 926 personelimiz ve 310 araç ile bu çağrılara müdahalede bulunmuştur. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda; az hasarlı 37 bina, ağır hasarlı 4 bina, yıkık vaziyette de 4 binanın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 12 küçükbaş hayvan da telef olmuştur. Heyelan nedeniyle kapalı olan 18 köy yolumuz ulaşıma açılmıştır, 14 köy yolunda da çalışmalar devam etmektedir. 75 köyümüzde elektrik arızası medya gelmiştir. İki grup haricindeki, diğer köylerin elektik arızası giderilmiştir. Şehir merkezinde ise iki trafo dışında diğer sorunlar giderilmiştir.

129 KİŞİ PANSİYONLARA YERLEŞTİRİLDİ

Selde etkilenen 129 vatandaşımızı pansiyonumuza yerleştirdik, kendilerine barınma hizmetini sağlıyoruz. AFAD’dan 15 Milyon lira, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızdan da 19 Milyon lira vatandaşımızın yeme, içme, barınma gibi maddi ihtiyaçlarını karşılamak üzere talepte bulunulmuş durumdadır. Yine Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından da vatandaşlarımıza piskososyal hizmeti verilmektedir. İl merkezi ve beş ilçemizde bulunan aşevlerinde afetzede vatandaşlarımızın yemek ihtiyacı karşılanmaktadır. Yarın sabahtan itibaren de vatandaşlarımıza kahvaltı hizmeti verilmeye başlanacak” dedi.

BETON KANALLAR YAPILACAK

Vali Canalp, “Batman yerleşim yeri olarak bakıldığı zaman bütün derlerin birleştiği bir yerde inşa edilmiş bir şehirdir. Dereler kuru bile olsa da sel geldiği zaman, yoğun yağışlar neticesinde gelen sular can kayıplarına ve maddi hasara yol açmaktadır. Buna engel olabilmek için iki aşamalı bir planımız var. Bunlardan bir tanesi Batı Raman’dan toplanıp gelen sulardır. DSİ daha önce İluh deresi üzerine bir kanal yapma suretiyle, İluh güvence altına alınmıştır. Şuanda aynı şekilde Batı Raman’dan gelen iki kuru dere üzerinde beton kanal yapılmak suretiyle afet riskinin azaltılması yoluna gidilecektir. Şuanda risk teşkil etmese de ileriki dönemlerde risk teşkil edecek kuzey hattımız bulunmaktadır. Buraya da şu anki sulama kanalına paralel bir kuşaklama kanalı yapmak suretiyle sular Batman’a gelmeden bu kuşaklama kanalı üzerinden İluh Deresinin uç kısımlarına, akabinde de Batman Çayına boşaltılmak suretiyle Batman’ın kuzeyindeki sel riskini de engelleme yoluna gideceğiz. Bunların dışında Batman Belediyesi olarak da şu anda afetten etkilenen bölgede yapmış olduğumuz imar planı, 11 bin 500 dönümlük bir alanı kapsamaktadır.  Bu imar planı da kuru derler üzerinde ve bitişiğinde yapılmış olan yapıların da kaldırılması, bu alanların bağımsız alanlar olarak planlanması öngörmektedir” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.