“Türkiye’de ilklerin belediyesi, Batman Belediyesi”

“Türkiye’de ilklerin belediyesi, Batman Belediyesi”

Gündem Yayın: 23 Ocak 2024 - Salı - Güncelleme: 23.01.2024 16:41:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

Çölyak hastalarınca tüketilen gıda ürünlerini temin etmek, hastalıkla ilgili toplumsal bilinç ve farkındalığı oluşturulmak amacıyla Vali Ekrem Canalp ve Eşi Dr. Ayten Canalp himayelerinde hayata geçirilen “Çölyak Hastalarına Destek Projesi” kapsamında Batman Belediyesi tarafında yapılacak ‘Glütensiz Unlu Mamulleri Fırını ve Kafe’nin lansmanı yapıldı.

Çamlıtepe Mahallesi’nde bulunan Jiyan parkı içinde yapılacak olan fırının lansmanına Vali Camalp ve eşi Dr. Ayten Canalp'in yanı sıra Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, kamu kurum yöneticileri, STK ve siyasi parti temsilcileri, çölyak hastaları ve aileleri katıldı.

Milletvekili Nasıroğlu’nun açılış konuşmasının ardından katılımcılara hitap eden Vali Canalp, Sosyal Belediyecilikte, Batman Belediyesi'nin tek rakibi yine Batman Belediyesi olduğunu belirterek, “Bu konuda size birkaç tane örnek vereyim; Türkiye'de 81 vilayetin içerisinde en ucuz ekmeği Batmanlar yiyor. Gene kendi kategorisi içerisi büyük Belediyeler içerisinde elektrikle su üreten belediyeler içerisinde en ucuz suyu Batman Belediyesi, Batmanlıların hizmetine sunuyor. Toplu taşıma söz konusu olduğu zaman Batmanlılar belediye toplu taşıma hizmetlerinde en ucuz toplu taşıma hizmetinden faydalanıyor. Türkiye'de taziye hizmetini ücretsiz şekilde 3 gün süreyle veren tek belediye Batman Belediyesi, Türkiye'de başka örneği yok.  Aynı şekilde günlük 40 bin civarında ücretsiz ekmeği de Türkiye'de vatandaşlarına ücretsiz şekilde dağıtan tek belediye. Yine Batman Belediyesi Türkiye'de başka örneği yok. Ücretsiz ekmeğin dışında üniversite öğrencilerinin tamamına ve okul öncesi eğitimde de dezavantajlı mahallelerinde bulunan evlatlarımızın tamamına ücretsiz yemek ve ücretsiz kahvaltı veren tek belediyede yine Türkiye'de Batman Belediyesi. Bu teklerin dışında nadir ve az olanlar var. İl merkezi dahil her ilçesinde aşevi olan Türkiye'de tek il değil, ama ikinci il. Edirne'den sonra ikinci il şu anda Batman'dır. Her ilçemizde aşevimiz var. Bu aşevlerimizde fakru zaruret içerisinde ya da engelli halinden dolayı yemek yapamayacak durumda olan her vatandaşımıza ulaşıyoruz ve haftada yedi gün üç çeşit sıcak yemeği kendilerine ulaştırıyoruz. Bu açıdan da tek değiliz ama ikiden bir tanesiniz. Engelsiz yaşam merkezleri Türkiye'de belediye olarak bu hizmeti hem de yedi engel branşının tamamında verebilen, yakın zamanda inşallah temelli atılacak, az sayıdaki belediyeden bir tanesi de gene biz olacağız” diye konuştu.

Vali Canalp, “Çölyak hastalarına yönelik yapmış olduğumuz bu fırın ve kafe Türkiye'de tek değil. Biz bunu hizmete koyduğumuz zaman Batman Belediyesi olarak bu hizmeti tek veren belediye değiliz ama gene az sayıdaki belediyelerden kendisi bu hizmeti bizzat üreten belediyelerden biriyiz. Türkiye'de 154 bin çölyak hastası var, Batman'da da 1.705 kayıtlı hastamız var. Ancak bu kayıtlı hastalar acı gerçektir ki, sadece buz dağının görünen kısmıdır. Memleketinizde pek çok insan aslında Çölyak hastası olmasına rağmen kendisi test yaptırmadığı için rahatsızlığının farkına varmadığı için yıllar boyunca bu rahatsızlıkla beraber yaşayor. Burada açacağımız bu tesis aynı zamanda bu şekilde rahatsızlıklara karşı da toplumsal bilincin ortaya çıkmasına fayda sağlayacak olan bir tesistir. Bu tesisi benim için anlamlı kılan unsurlardan bir tanesi de buna en fazla kadınlarımızın Batmanlı annelerin ön ayak olmasıdır. Evet, mahalle buluşmalarında bizlere pek çok vatandaşımız geliyor, kendi sıkıntılarını, dertlerini anlatıyor, ama bir de hanımların mahalle buluşması var. Kadınların mahalle buluşmasında da gündeme getirilen esası konulardan bir tanesi de buydu. Batmanlı anneleri ve kadınları bunu sürekli ön planda tuttukları için biz de onların bu taleplerine hassasiyet göstermek ihtiyacı hissettik ve bu tesisi Batman'a kazandırmaya karar verdik. Bu tesis bittiği zaman iki şey olacak. Bir tanesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza her ay 10 adet glütensiz ekmek ve 17 glütensiz değişik ürünü kendilerinden paket halinde ücretsiz bir şekilde ücretsiz vereceğiz. Aynı şekilde glütensiz ürün ihtiyacı olan maddi durumu iyi olan vatandaşlarımızda gelip buradan bu glütensiz17 çeşit ürününü hem de ekmeği kendileri buradan temin etme imkânı kavuşacaklar. Bir şey daha olacak, bir şekilde diğer vatandaşlarımız da bu parka geldikleri zaman bu kafeden bu glütensiz ürün nasıl bir şeymiş? Bunu bizzat sıcak, taze, taze tatma imkanına kavuşmuş olacak. Böylesi bir hizmet, pek çok kamu kurumumuzu beraber çalışmasıyla hayat buldu. Bunların içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü ve çalışanlarının büyük gayretleri oldu. Gene Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğümüz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün bu projeye katkıları oldu ve aynı şekilde işin finansman kısmını da işletme kısmını da Batman Belediyesi olarak bizler karşılamış olacağız. Değişik kurumlarımızın bu şekilde ki desteğinin yanı sıra bir de Sivil toplum kuruluşumuz var. Batman Çölyakla Yaşam Derneği bizim proje ortağımızdır. Ne diyoruz? Türkiye'de ilkleri Batman başaracak. Türkiye'ye Batman model olacak” dedi.

Konuşmanın ardından Batman Belediyesi tarafından hazırlanan glütensiz gıda kolileri Çölyak hastalarına verildi.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.