13 Baro’dan Ortak Açıklama

13 Baro’dan Ortak Açıklama

Gündem Yayın: 23 Ocak 2024 - Salı - Güncelleme: 23.01.2024 13:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Seçimler adil ve demokratik bir süreçle ilerlemelidir

Yerel seçimler öncesi bazı il ve ilçelere kaydedilen polis ve asker seçmenler ve bunlara yönelik yapılan itirazlara ilişkin 13 baro ortak açıklama yaptı.

Aralarında Batman Barosunun da bulunduğu 13 Baro’nun imzasıyla, “Seçimler Adil ve Demokratik Bir Süreçle İlerlemelidir” başlığıyla yayınlanan ortak açıklamada Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim güvenliğinin sağlanması açısından asker ve polislerin seçim merkezlerine kaydırılmasına yönelik itirazları seri, etkili ve tarafsız bir biçimde incelemesi çağrısında bulundu. 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi bölgede birçok il ve ilçe merkezinde seçmen sayısı ve nüfus yoğunluğuyla orantılı olmayan asker veya polislerin seçmen olarak kaydedildiği, bu kayıtlara yapılan itirazların ise ilçe seçim kurullarınca reddedildiği aktarılan açıklamada, “İl-ilçe seçim kurullarının ret kararlarının gerekçelerinin emniyet müdürlüklerinden gelen yazılara dayandığı, bu yazılarda asker veya polislerin seçim günü yapılacak görevlendirilme kapsamında seçmen olarak belirtilen merkeze kaydedildiği anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, “Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı temel insan haklarından olup demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Halk iradesinin hiçbir etki altında kalmadan serbestçe sandığa yansıması da seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının vazgeçilmez temel unsurudur. Anayasa’nın 67. maddesine göre ise; seçimler yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Bu anlamda il-ilçe şeçim kurullarının tamamen emniyet müdürlüğünden gelen yazıya dayanarak itirazları reddetmesi, belirtilen sayıda asker veya polise seçim güvenliği açısından ihtiyaç olup olmadığını belirlememesi yargısal yönetim ve denetimi de ortadan kaldırır niteliktedir. 14 Mayıs 2023 ve 29 Mayıs 2023 seçimlerinin sorunsuz geçtiği bölgede seçim güvenliği açısından bir tehdit olmamasına rağmen il ve ilçe merkezlerine binlerce asker veya polisin seçmen olarak kaydedilmesi seçimlerin serbest ve adilliğine gölge düşürmektedir. Özellikle birkaç farkla belediye başkanlığının el değiştirebildiği ilçe merkezlerine binlerce asker ve polisin seçmen olarak kaydırılması seçim sonuçlarının meşruiyetini de tartışılır hale getirecektir” ifadelerine yer verildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.