Çığ Mobil uygulaması güncellendi

Çığ Mobil uygulaması güncellendi

Gündem Yayın: 24 Ocak 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 24.01.2024 13:57:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

 

Bakan Mehmet Özhaseki: “yerli ve milli ‘çığ mobil’ uygulamamız sayesinde, çığ afetiyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçeceğiz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından, çığ tehlikesine karşı önlem alabilmek ve vatandaşı bu konuda bilgilendirmek amacı ile hayata geçirdiği yerli ve millî ‘Çığ Mobil’ uygulamasını güncellendi. Bakan Mehmet Özhaseki, çığ alanlarını harita üzerinde gösteren ve bu alanlara girilmesi hâlinde sesli uyarı vererek güvenli bir rota çizen uygulamayı vatandaşların hizmetine sunduklarını belirterek, “Potansiyel çığ tehlikesi olan 43 ilimizde, uygulamamız sayesinde çığ afetiyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçeceğiz.” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve mobil cihazlarda kullanıma sunulan ‘Çığ Mobil’ uygulamasıyla, Türkiye’de çığ riski olan 43 ilin potansiyel çığ başlama bölgeleri harita üzerinde kırmızı renkte görülebiliyor ve bu alanlarla temas edildiğinde sesli uyarı alınarak güvenli rota çizilebiliyor.

ARAMA KURTARMA VE GÜVENLİK BİRİMLERİNE DESTEK

‘Çığ Mobil’ uygulamasının, çığ başlama bölgelerini görsel olarak tanımlayabilme ve kullanıcıları tehlikeli alanlara girdiklerinde uyarabilme özelliği de bulunuyor. ‘Çığ Mobil’ uygulamasının, en çok askeri operasyonlarda güvenlik kuvvetlerinin ihtiyacını karşılaması ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, dağcılar, kayakçılar ve kırsalda yaşayan vatandaşlar için de önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

“YERLİ VE MİLLÎ ‘ÇIĞ MOBİL’ UYGULAMAMIZI GÜNCELLEDİK”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yaptığı açıklamada yerli ve millî "Çığ Mobil" uygulamasını güncellediklerini söyledi. Çığ alanlarını harita üzerinde gösteren ve bu alanlara girilmesi hâlinde sesli uyarı vererek güvenli bir rota çizen uygulamayı vatandaşların hizmetine sunduklarını belirterek, “Potansiyel çığ tehlikesi olan 43 ilimizde, uygulamamız sayesinde çığ afetiyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçeceğiz.” dedi.

ÇIĞ RİSKİ OLAN 43 İLİN POTANSİYEL ÇIĞ BAŞLAMA BÖLGELERİ GÖRÜLEBİLİYOR

‘Çığ Mobil’ uygulamasıyla, Bitlis, Ağrı, Malatya, Adıyaman, Erzincan, Rize, Düzce, Bolu, Şırnak, Hakkâri, Muş, Batman, Kars, Kocaeli, İzmir, Niğde, Van, Siirt, Hatay, Tunceli, Erzurum, Bilecik, Isparta, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Iğdır, Artvin, Trabzon, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Sinop, Kastamonu, Adana, Mersin, Ordu, Bingöl, Ardahan, Tokat, Kayseri, Yozgat ve Diyarbakır olmak üzere 43 ilde potansiyel çığ tehlikesine karşı bölgedeki vatandaşlar uyarılarak, onlara risk taşımayan farklı rotalar öneriliyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.