ANGÜAĞA, SU KAYNAKLARI TEHDİT ALTINDA

Batman Çevre Gönülleri öncülüğünde bir araya gelen Batman Çevre Platformu,Sason Kozluk kırsalındaki helkis dağında TPAO tarafından yapılmak istenen petrol arama çalışmalarına karşı duyarlı çağrısında bulundu.

Gündem Yayın: 26 Ağustos 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 26.08.2024 13:20:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

 

 

 

Batman Çevre Gönülleri Bileşenleri (Batman Çevre Platformu Bileşenleri, Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Batman Barosu, Batman Tabip Odası,  Batman TMMOB İl Temsilciliği, Batman-Siirt-Muş Eczacı Odası,  Batman Muhtarlar Derneği,  Batman Bir Kalp Bin Umut Derneği ve  Batman Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası öncülüğünde Batman Gülistan caddesinde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını Batman Çevre Platformu dönem sözcüsü Hasan Argunağa okudu.

Argunağa"Su Kaynaklarımız Büyük Tehdit Altında!

Batman’ın Sason ve Kozluk ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve rakımı 2 bin metre civarında olan Helkis Dağı, yöredeki pek çok köy için ‘Asil Su Kaynağı’ işlevi görmektedir.

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan petrol arama çalışmaları için dağın zirvesine kadar büyük araçların geçebileceği yol yapılmıştır. Yaptığımız araştırmalarda Kozluk ilçemize bağlı Gümüşörgü (Tımok) köyü mevkiinde ‘Kayabaşı-1 Petrol Arama Sondajı’ yapılacağı bilgisine ulaşılmıştır. Söz konusu sondaj proje tanıtım dosyası tarafımızca incelenmiştir.

 

‘Türk Petrol Kanunu Uygulama Yönetmeliği’ne aykırı hareketler için gerekli açıklamalar tarafımızdan yapılmış, söz konusu yetkililer TPAO Genel Müdürlüğü’ne gerekli bilgilerin verileceğini ve sonucun tarafımıza iletileceğini beyan etmişlerdir,” dedi.

Konuşmasının devamında Argünağa,”Batman’ın Sason ilçesine bağlı Heybeli (Tanze) köyünde iki yıl önce yapılan petrol arama çalışmaları sondajı sırasında 7 kilometre uzaklıktaki Sason Umurlu (Teraş) köyünün asil içme suyu büyük zarar görmüş, bir kısmı kaybolmuş, kalan suları ise kirlenmişti.

 

Bu gelişmeye istinaden Helkis Dağı’nda planlanan petrol aramaları çalışmaları sırasında dağın çevresinde bulunan Sason ve Kozluk ilçelerimiz ile bağlı çok sayıda köyün asil su kaynakları için endişe duymaktayız. Zira Helkis Dağı, Sason Heybeli Köyü’nden farklı olarak birçok köyün asil su kaynağı membasındır,” dedi.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.