FOTOĞRAFÇILIK BİTME NOKTASINA GELDİ
Lise yıllarında ailesinden gelen mesleğe başladığı fotoğrafçılık sanatını 42 yıldır sürdüren Ziver Akın, gelişen teknolojiyle birlikte fotoğrafçılığın da bitme noktasına geldiğini kaydetti.
DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK BAŞLADI
Fotoğrafçılık serüvenini anlatan Akın “1982 yılında fotoğrafçılık mesleğine başladım. O yıllardan bu yıllara değişen şey fotoğrafçılığın dijitale geçişi. Eskiden sanatkârlar attığı rötuşlarla ön plana çıkarlardı. Şimdi kim rutuju atarsa o bölgenin yörenin en iyi sanatkarı olarak hem söz sahibi olurdu hem de fotoğrafçılıkta söz sahibi olurdu. Eskiden fotoğrafçılıkta farklı bir şey vardı. O zamanlar mesleğimiz kıymetliydi. Şimdi pek bir kıymeti kalmadı diyebiliriz. Karanlık odada filim yıkaması vardı. Film yıkarken içeriye aniden birisi girdiğinde aman içeri girme derdik. Çünkü ya film yanardı ya kart bozulurdu ve baskı yapamazdık. Şimdi ise her şey açıkta o günlerden bugüne çok büyük gelişmeler yaşandı. Siyah beyaz dönemi kapandı renkli film dönemine geçtik. Renkli film dönemi de bitti, o döneme ait arşivleri yaktık şimdi ise dijital dönem başladı” dedi.
ESKİDEN FOTOĞRAFÇILIK KIYMETLİYDİ
Dijital fotoğraf makineleri ve akıllı telefonlar yaygınlaştığı için mesleklerinin yok olmayla karşı karşıya kaldığını söyleyen Akın “Eskiden fotoğrafçılık mesleğinin bir kıymeti, çırakların ve ustalarında bir değeri vardı. Eskiden kimlik, ehliyet, pasaport dışında aile fotoğrafları, tütün cüzdanları ve köylere gider fotoğraf çekerdik. O zamanlar renkli fotoğraf yoktu, siyah beyaz çekiyorduk. O günleri çok özlüyor ve arıyoruz. Şu durumda kardeşim ve çocuklarıyla beraber mesleğimize devam ediyoruz” dedi.
ESKİDEN FOTOĞRAFLAR STÜDYOLARDA ÇEKİLİRDİ
Mesleğini severek yaptığını dile getiren Akın “Bu zamanda eline fotoğraf makinesi alan ve akıllı cep telefonu olan herkes ben fotoğrafçı oldum diyor. Eskiden siyah beyaz filimler ile 36’lık, 12’lik, 24’lük ve 16’lık pozlar vardı. Çoğu kişi fotoğrafını stüdyoda çekerdi. Bu şekilde kazanıyorduk ama şu anda kazancımız azaldı. Eskiden bir fotoğraf çektiğimizde bir hafta, hatta 10 gün sonrasına gün veriyorduk. Mekanik olduğu için biz bile o fotoğrafın nasıl çıkacağını merak ediyorduk. Fotoğraf banyodan çıkıp hazır hale gelince çok seviniyorduk. 42 yıldır yaptığım bu mesleğimi çok seviyorum ve yapmaya da devam ediyorum” dedi.