BATMAN’DA KURAKLIK ENDİŞESİ: REKOLTE KAYBI YÜZDE 50’Yİ BULABİLİR
BATMAN’DA KURAKLIK ENDİŞESİ: REKOLTE KAYBI YÜZDE 50’Yİ BULABİLİR
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, Güneydoğu'da yağış azlığına dikkat çekerek kuru tarimda rekolte kaybının yüzde 50'yi bulabileceğini söyledi.
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, bölgede doğal yağışlara bağlı olarak yapılan kuru tarım alanlarında ciddi bir kuraklık riski yaşandığını belirtti. Doğan, “Bölgemizde yağmura bağlı olarak sulama yapılmadan gerçekleştirilen kuru tarım alanı yaklaşık 800 bin dönümdür. Bu alanların tamamında yağmurla yetiştirilen ürünler ekilmektedir. Ağırlıklı olarak buğday, ardından kırmızı mercimek ve arpa gibi ürünler yer alıyor” dedi.
Doğan, bu yıl kasım ve ocak aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, “Kuraklık riski halen devam ediyor. Özellikle ekim döneminde yaşanan yağış eksikliği, bitkilerin gelişim sürecini olumsuz etkiledi ve verim kaybına neden olacak. Ancak yaklaşık 15 gün önce başlayan yağışlar, kuru tarım yapılan buğday, mercimek ve arpa için oldukça faydalı oldu” diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde, özellikle mayıs ayında da yağışlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Doğan, “Buğday, arpa ve mercimek bitkilerinin tam gelişimlerini tamamlayıp verimli hale gelmeleri için bir iki yağış daha şart” dedi.
Ocak, aralık ve mart aylarının uzun yıllar ortalamasına göre oldukça kurak geçtiğini vurgulayan Doğan, “Yeterli yağış olmaması nedeniyle rekoltede ciddi bir düşüş bekliyoruz. Şu anki tahminlerimize göre yüzde 40, hatta yüzde 50’ye varan bir kayıp söz konusu olabilir. Elbette önümüzdeki günlerdeki yağışlar bu oranı etkileyebilir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, son günlerde yüksek kesimlerde kar şeklinde gerçekleşen yağışların barajlardaki doluluk oranını artırdığını söyleyen Doğan, “Bu, yer altı su kaynakları ve sulu tarımla yetiştirilen mısır ve pamuk gibi ürünler için sevindirici bir gelişme” dedi.
Don olaylarının da Türkiye genelinde ciddi zararlara yol açtığını hatırlatan Doğan, “Ege, Doğu Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde don nedeniyle kayısı, şeker pancarı, sebze, marul, karpuz, narenciye ve üzüm gibi ürünlerde rekolte kayıpları yaşandı. Bu durum, yıl içinde sebze ve meyve fiyatlarının pazarlarda ve marketlerde artabileceğini gösteriyor” şeklinde konuştu.
Batman HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.