Ramanlı’dan TBMM'de Kürtçe çıkışı

Ramanlı’dan TBMM'de Kürtçe çıkışı

Siyaset Yayın: 11 Ekim 2024 - Cuma - Güncelleme: 11.10.2024 13:58:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında seçmeli ders olarak anadillerin tercih edilmesi konusuna dikkat çekti. Anadillerin korunmasının önemini vurgulayan Ramanlı, açıklamasını Kürtçe yaparak, bir bilinçlendirme seferberliği başlattıklarını duyurdu.

Ramanlı, Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) dilinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, çocukların bu dilleri öğrenmesi ve geliştirmesi gerektiğini söyledi. Geçen yıl başlatılan kampanya ile 6 binden fazla öğrencinin Kürtçe seçmeli dersleri tercih ettiğini ifade eden Ramanlı, bu sayının yetersiz olduğunu ve bilinçlendirme çalışmalarının daha erken başlaması gerektiğini vurguladı.

‘RESMÎ KURUMLARDA DİLİMİZİN HALEN YASAKLANDIĞINI BİLİYORUZ’

Ramanlı, halkın büyük bir kısmının Kürtçe seçmeli derslerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sunulduğundan habersiz olduğunu belirterek, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. "Madem böyle bir imkan var, neden kullanmıyoruz?" diyen Ramanlı, Kürtçe'nin yanı sıra Kürt edebiyatı ve tarihinin de öğretilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, resmi kurumlarda halen dil yasaklarıyla karşılaşıldığını hatırlattı, ancak bu durumun mevcut imkanların göz ardı edilmesine sebep olmaması gerektiğini söyledi.

"ÇOCUKLARIMIZI KÜRTÇE SEÇMELİ DERSLERE YÖNLENDİRECEĞİZ"

Hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan önce toplumsal sorumluluğu yerine getirme çağrısında bulunan Ramanlı, bu yıl seçmeli Kürtçe dersler için geniş çaplı bir kampanya başlatacaklarını açıkladı. Toplumun anadiller konusunda bilinçlenmesi ve bu derslerin tercih edilmesi için her türlü faaliyetin yapılacağını söyledi. Ramanlı, kampanyanın geçen yıl 6 bin öğrencinin seçmeli dersleri tercih etmesini sağladığını, bu yıl ise 10 binlerce çocuğun Kürtçe dersleri tercih etmesini umduklarını dile getirdi. Son olarak, "Dilimizin unutulmasına izin vermeyelim. Çocuklarımız asimile olmasın, kültürümüzü ve dilimizi koruyalım" diyerek, halkı anadillerini yaşatmaya davet etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.