Oduncu OSB’yi sordu

Oduncu OSB’yi sordu

Siyaset Yayın: 03 Ocak 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 03.01.2024 15:16:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

DEM Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Batman Çayı kenarında yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesine dair (OSB) soru önergesi verdi. 
Oduncu’nun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye verdiği soru önergesi şöyle “Geçtiğimiz yıl Batman Valiliği tarafından Batman Çayı havzasına yapılacağı duyurulan Organize Sanayi Bölgesi (OBS) projesi Batman kamuoyu, çevre ve sivil toplum kuruluşlarının itirazlarına rağmen hayata geçirilmek istenmektedir. Projeye ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan henüz onay çıkmamış olmasına rağmen OSB inşaatının alt yapısı için çalışma başlatılmıştır. 6 Aralık 2022'de kayyım atanarak el konulan Batman Belediyesi tarafından alınan kararla Balpınar (Girêsîra) Beldesi, Karpuzlu (Selivê) Köyü, İkiztepe (Girbereşk) Mahallesi ve Batman Çayı’nı da içine alacak şekilde geniş bir alan imara açılmış ve Batman Çayı kenarında Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması kararlaştırılmıştır. Batman Çayı havzası kentin batısını boydan boya çevreleyen ve kentin temiz içme sularının yer aldığı bölgedir. Kentin su ihtiyacını karşılamasının yanı sıra 100'ün üstünde kuşun üreme ve yaşam alanını da oluşturmaktadır. TMOBB Batman İKK ve ekolojistlerin değerlendirmesine göre yapılması planlanan OSB sebebiyle temiz içme sularına karışacak en ufak bir sızıntı Batman halkının temiz su ihtiyacını direkt etkileyecektir. Dönemsel yağışlarla debisi artan ve bu artıştan ciddi anlamda etkilenen bir dere yatağı özelliği gösteren Batman Çayının akış yönü yağışlar sebebiyle yıldan yıla değişmektedir. Dolayısıyla geçtiğimiz Kasım ayında Batman’da yaşanan sel felaketi gibi bu havzada yapılacak herhangi bir imar çalışması yine sel ve taşkın riskini artıracaktır. Öte yandan söz konusu bölge jeolojik yapısı nedeniyle de OSB projesi için uygun değildir. Tarım açısından yüksek verimli bir toprak yapısına sahip olması tarımsal amaçlı olarak değerlendirilmesi Batman halkı için çok daha faydalı olacaktır.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.