“Kalifiye eleman sorununu çözülürse işsizlik azalır”

“Kalifiye eleman sorununu çözülürse işsizlik azalır”

Gündem Yayın: 18 Nisan 2024 - Perşembe - Güncelleme: 18.04.2024 15:18:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşandığını belirten Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, sorunun çözülmesi halinde hem işsizliğin azalacağını hem de ülke ekonomisinin kalkınacağını söyledi.

Neredeyse tüm sektörlerde kalifiye eleman sorununun yaşandığını ifade eden BESO Başkanı Çiftçi, bu sorunun giderilmesine yönelik bir an önce adım atılması gerektiğini belirtti. İŞKUR'un araştırmasında en fazla eleman aranan meslekler; makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü olarak sıralandığını belirten Çiftçi, bu meslek dallarında esnafın da eleman sıkıntısı çektiğini söyledi.

‘EN BÜYÜK SORUN İŞ BEĞENMEME PROBLEMİ’

Eleman bulma sıkıntısının yanında en büyük sorunlarının ise "iş beğenmeme problemi" olduğunu belirten Çiftçi, "Batman'ımızda eleman sıkıntısı çeken meslek dallarımız var. En büyük sorunumuz ise iş beğenmeme sorunudur. İş ihtiyacı olduğu halde vatandaşlara iş beğendiremiyoruz. Bu konuda muzdaribiz. Bu konuda öncelikle ailelere görevler düşüyor. Aileler çocuklarını ortaokul yaşından itibaren meslek dallarına yönlendirsinler. Çocuklarımız meslek sahibi olsunlar istiyoruz." dedi.

"HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"

Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak yaşanan sorun karşısında herkese her türlü imkanı vermeye hazır olduklarını ifade eden Çiftçi, "Ailelerimize, esnafımıza, okullarımıza her türlü desteği vermeye hazırız. Okullardan da talebimiz ihtiyaç olan meslek dallarında eleman yetiştirmeleridir. Ortaokul yıllarında bunu koordine edip çocuklarımızın meyli hangi meslek dalına göreyse ona göre yönlendirme yapalım." diye konuştu.

"BU MESELE ÜLKE MESELESİDİR, TOPYEKUN MÜCADELE EDİLMELİ"

Mesleki eğitimin ülkenin geleceğini ilgilendiren bir mesele olduğuna işaret eden Çiftçi, "Bu mesele tüm halkın, memleketin geleceğidir. Bu konuda sıkıntı çekiyoruz. Topyekun bu konu üzerinde durmalıyız. Meslek dalları işsizliğin azalması için olmazsa olmazımız olması lazım. Kalifiye eleman yetiştirilmesi halinde hem gelir seviyemiz yükselecek hem de işsizlik azalacak. Ayrıca gençlerimiz de başıboş dolaşmaktan kurtulacaklardır." ifadelerini kullandı. Kalifiye eleman yetiştirilmesini çok önemli gördüklerini belirten Çiftçi, şöyle devam etti:"İlk olarak aileler bunun üzerinde çok durmalıdır. İkinci olarak eğitim sistemimiz, üçüncü olarak ise esnaf odaları bu işin üzerinde durmalıdır. Çünkü bu konuda eksikliğimiz var, sıkıntı çekiyoruz. Kalifiye eleman sorunu çözülürse hem işsizlik azalır hem de ülke kalkınır. Ticaretimiz de çok daha güzel olur. Tüccarlarımızın çoğu kapasitelerinin en fazla yarısını çalıştırabiliyor. Niçin? Kalifiye eleman bulamadığı için. Kalifiye eleman bulsa ve tam kapasite çalışırsa üreticimiz ihracatta yapacak, çok güzel para da kazanacak. Bu nedenle kalifiye eleman yetiştirmek çok önemlidir." 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.