Tutkal ve Misinadan Protez El

Tutkal ve Misinadan Protez El

Gündem Yayın: 28 Ekim 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 28.10.2024 16:37:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

Sason Anadolu Lisesi Tasarım Beceri Atölyesi, sosyal sorumluluk bilinciyle, mısır nişastası, tutkal ve misinadan üç boyutlu yazıcı kullanarak mekanik bir protez el geliştirdi. Öğrenciler, bu proje ile protez el ihtiyacı olan bireylerin basit işlevleri gerçekleştirmesine katkıda bulunmayı amaçladı.

Projeye öncülük eden Görsel Sanatlar Atölyesi Öğretmeni Ahmet Avcı, öğrencileriyle daha önce robotik kodlama ve yapay zeka alanlarında projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu protez el sayesinde ihtiyacı olan bireyler bardak tutma, kapı açma, saç tarama gibi gündelik işlevleri yerine getirebiliyor” dedi. Avcı, bu projeyle aynı zamanda öğrencilerin sorumluluk bilincinin arttığını ve el becerilerini geliştirdiklerini ifade etti.

ÜÇ BOYUTLU YAZICI İLE PROTEZ EL TASARLADILAR

Bilgisayar ortamında tasarlanan protez el, üç boyutlu yazıcı ile üretilerek işlevsel hale getirildi. Protez el; kapı açma, bardak tutma, çanta taşıma, satranç oynama gibi pek çok işlevi yerine getirebilecek şekilde tasarlandı. Ahmet Avcı, bu projede sanat ve teknolojiyi birleştirme amacında olduklarını vurgulayarak, projenin robotik bir versiyonunu yapmayı da hedeflediklerini dile getirdi.

ÖĞRENCİLERİN ZİHİNSEL GELİŞİMLERİNE KATKI SAĞLAYAN PROJE

Projenin öğrencilerin zihinsel gelişiminde önemli bir rol oynadığını belirten Avcı, öğrencilerin üç boyutlu düşünme ve problem çözme yeteneklerinin bu projelerle hızla geliştiğini ifade etti. “Bu tür projeler öğrencileri mühendisliğe yönlendiriyor,” diyen Avcı, Tekno Food ve TÜBİTAK gibi programlara katılarak projelerini daha geniş bir platforma taşımayı planladıklarını da ekledi.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.