18 Ekim 2023 - Çarşamba

HAYSİYET

Haysiyet nedir?

Yazar - Kıvanç Apaydın
Okuma Süresi: 4 dk.
Kıvanç Apaydın

Kıvanç Apaydın

-
Takip EtGoogle News

Herkeste farklı çağrışımlar oluşturan bir kelime.
Haysiyetli olmak bu ne demektir?  
Bir organ gibi hep senle olması gerekliliği de var.
Bu nasıl bir şey ki, hep taşımak bulundurmak gerekiyor.
Yaşamın hangi evresinde ve ne işe yarıyor?
Çok hassas bir mücevher tazeliğinde, en küçük bir hatada zarar görecekmiş gibi.
Yaşama anlam katan bir çok değerden bahsedebiliriz, en önemlilerinden bazıları doğruya hakikate bağlı kalmak,  ucuz ve basit menfaatler  için kendinden taviz vermemek, taviz sözcüğü üzerinden durmak istiyorum bu sözcüğün kendine özgü bir dinamizmi var, laçkalaşma özelliğine de sahip, vida gibi düşünebilirsiniz, vidanın dişleri bir kere iki kere kırılırsa ne kadarda sıkmaya çalışırsanız da tutmaz boşta gider gelir.
Gurur: sözcüğü de bu anlam yüklü kelimelerden bir tanesi  dikkat ederseniz,  savaş dönemlerinde rehin alınan askerler üzerinde bir baskı oluşturulmaya çalışılır, itirafçı olması istenir, arkadaşlarıyla ilgili bilgi verilmesi istenir,  gurur sözcüğünü içselleştirmişse rehine, bu onu sorguya çekenler için aşılması zor insan olur,    gurur direncini kırmak için para teklif edilir,  yada ailesiyle sınanır ve bu şekilde de  çözülmezse işkenceye başlanır ama gurur bariyerini kırmaya yönelik işkenceler yapılır, mesele cinselliğe çok anlam yüklenen toplumlarda çırıl çıplak soyarlar ve cinsel uzuvlarına işkence  yaparlar yada üstüne işerler dışkı yedirirler, bu şekilde rehinenin öz saygısın da çatlaklar oluşturulmaya çalışılır, eğer çok küçük bir kırılma dahi olursa, söylemek istediğim can alıcı nokta  tam da burası, küçük bir çatlak büyük bir obruk oluşturur veba gibi tüm bedeni sarar ve çürüme başlar.
Vicdanın da beslendiği nokta iç dünyamız bu kelimeyi günlük hayatta da çokta kullanırız fazla dillendirilmesi sonucuyla da bir deformasyona da uğradığını söyleyebiliriz, kullanım alanı insanda direk bir mahkeme kurma terazi kefelerini düşündürmekte, şöyle söylenir ya senin vicdanın el veriyor mu? hem sorgulamaya iten bir telkin hem de anında yargıç ve sanık olmayı sağlayan bir kelime.
Öz saygı demek, tek başına saygı demekten daha çok hoşuma gidiyor saygı kelimesi kapsam alanı biraz daha geniş olsa da ilk sancının  ilk doğumun kaynak noktasının  öz saygıdan başladığını düşünüyorum, kendini tanımak ile  öz saygı çok ilintili, birçok düşünürün önemsediği üstünde kitaplar yazdığı ve topluluklar oluşturduğu bir kelimde den bahsediyoruz.
Özün farkına varmak kadar onu beslemek ve korumak işlevsel hale getirmek, çok önemli insan zihni çiçek gibidir, sulamanız ve düzenli aralıklarla bakımını yapmanız lazım böylelikle gelişim  sürekliliği devam etmeli.
Haya etmek, haysiyetin hemen öncesin de akla gelen düşünülen anlam diyebiliriz, utanmak kelimesiyle güçlü bir bağa sahiptir, duygusu gelişmiş insanı yüzünden tanırsınız mahcubiyeti yoğun yaşarlar ve karşıdakini değerli olduğunu hissettirir, bu da kendi özünden gelen bir davranış şekli.
Söz ettiğimiz bu sözcükler kendinle olan muhasebeden sonra gelişen olgunlaşan anlamlar…
Saygılarımla…

#
Yorumlar (4)
Esra gegin
18.10.2023 12:07
Türkiye'de mahkumlara insanlık dışı muameleye, yoksulların darülaceze gibi yerlere gönderilmesine, İsrail'de istihdam edilen Arap işçilere veya ABD'deki Meksikali göçmenlere işverenlerin kötü muamelesine vb. varıncaya kadar birçok örnek.
Esra gegin
18.10.2023 12:06
Katharina Blum'un özel yaşamına medyanın müdahalesine, Fransiz okullarında başörtüsünün yasaklanmasına, ikinci sınıf vatandaşlığa, medeni haklarda sistematik ayrımcılığa, Amerika'nın siyahi öğrencilerin ırkçı hakaretlere maruz kalmasına.
Esra gegin
18.10.2023 12:05
İsrail ordusuna yeni alınan askerlerin kekemeliklerinin taklit edilerek daha dayanıklı hale getirilmesine, Nazi Almanyası döneminde Yahudilere uygulanan eziyete, sömürge rejimlerinin hakimiyeti altına aldığı insanlara yönelik aşağılayıcı davranışlara
Esra gegin
18.10.2023 11:55
Okudum yazınızı güzel yazmışsın..Biraz daha uzun olsaydı bana göre daha da güzel olurdu. Alıntı yapıp örneklendirebilirdiniz özellikle aşağılanma kısmıyla ilgili o kadar çok şey var ki bunun üzerine Toplumsal olarak..
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları