07 Eylül 2023 - Perşembe

EĞİTİMDE YENİ BİR YOL

EĞİTİMDE YENİ BİR YOL

Yazar - Kıvanç Apaydın
Okuma Süresi: 3 dk.
Kıvanç Apaydın

Kıvanç Apaydın

-
Takip EtGoogle News

Türkiye’de yaşayan insanlar birçok etnik yapıdan oluşmakt, bölgeler arasında da keskin farklılıklar var. Konuşulan diller bile farklı, hatta bazı bölgelerde dillerin kendi arasında lehçeleri de oluşabiliyor. Örnek verirsek Batman’da Kürtçenin Kurmanci lehçesi konuşulurken Bingöl de Zazaca lehçesi konuşuluyor.
Yaşamın etkin yapısı üzerinde iklim de önemli bir yere sahip, bölgenin kendine özgü ihtiyaçları da başka bir özgün durumu da ortaya koymaktadır. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde ülkeyi bölgelere ayırarak kendi dinamiklerine uygun yeni bir sistem var etmenin oluşumuna gitmeli ve bazı bölgeleri yerele devredip kendi yaşayış şekline uygun bir algoritma var etmeli.
Bu yapıyı tesis ettikten sonra kurumların kendileri arasında oluşabilecek rekabetçi ve özgürlükçü alt yapısı hazırlanmalı böylelikle değişimin ilk kıvılcımları görünür olacaktır. 
Özgürlükçü eğitim veliye birçok farklı müfredat sunabilme imkanı da doğuracak, böylelikle öğrenci ve ailenin birçok alterntifi oluşmuş olacak, kurumlar arası rekabetçi yapı daha da güçlenecek.
 Tüm bunlara ek olarak yaşam boyu öğrenme ve mesleki gelişmişlik programlarına öğretmenleri de dahil ederek hem kendi gelişimine hem de öğrencinin gelişmişliğine katkı sağlanacak, tüm bunların karşılığında hem ekonomik hem de kademe olarak da karşılığı öğretmene verilmeli.  Başarısızlığın oluşabileceği durumda da kademe düşürme ve maaşı düşürme yöntemleri de uygulanmaya alınmalı.
Bölgelerin iklim yapısına göre ders saatleri ayarlanmalı çok sıcak ve çok soğuk bölgelerde makul hava şartlarının oluşabileceği zaman dilimlerinde dersler işlenmeli.
Tüm bunların yanında dünyayı iyi okumak ve günceli takip etmek için öğretmenlerin mutlak tümünün yabancı dil bilmesi farz kılınmalı, akabinde öğrencilerde dünya vatandaşı olacak şekilde yerelden kopmayarak yetiştirilmesinin zemini hazırlanmalı. Bunların olmaması dahilinde bir hapishanenin içerisinde oluruz, sınırlar duvarlar düşünme yetimizi kaybetmemizi sağlar ve lokal bir düşünce yapısına sahip oluruz. 

#
Yorumlar (1)
RABİA
07.09.2023 23:01
Saygılar sevgiler, kalemine yüreğine sağlık
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.