20 Temmuz 2023 - Perşembe

Milletvekili Keskin ile dobra dobra

Milletvekili Keskin ile dobra dobra

Yazar - Kıvanç Apaydın
Okuma Süresi: 7 dk.
Kıvanç Apaydın

Kıvanç Apaydın

-
Takip EtGoogle News

-HÜDA PAR’ın Kürt halkına özür borcu var

-Kürt halkı CHP zihniyetiyle 70 yıl mücadele etti

-Anadilin konuşulmasındaki düşüş gözle görülüyor

-Kayyum açtığımız tüm kurumları hedef aldı

-Biz parti olarak Türkiyeleşme meselesini Kürt halkının Türkleşme meselesi olarak ele almıyoruz

 

Bu hafta milletvekillerini ağırladığımız röportaj köşemize Yeşil Sol Parti (YSP) Batman Milletvekili Keskin Bayındır’ı taşıdık. Anadile yönelik çalışmaları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile yapmış oldukları ittifak ve bunun yansımalarını, Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) ile YSP arasında bir görüşme veya diyalogun olup olmayacağı, Kürt sorunu ve kayyumlar, Türkiyelileşme kavramını ve Batman yerine Bingöl’den bir kadının Batman’dan aday gösterilmesi konularında sorularımızı cevapladı. Bayındırın dediklerine beraber göz atalım.

 

KIVANÇ APAYDIN: SAYIN BAYINDIR, KÜRTÇE KONUŞMA ORANINDA ÇOK DÜŞÜŞ VAR. BUNUNLA İLGİLİ GELECEK DÖNEMDE PROGRAMINIZ, ACİL EYLEM PLANINIZ, HEM PARTİ OLARAK MERKEZ SİYAETTE HEM DE YERELDE NE YAPMAYI PROGRAMLIYORSUNUZ?

Keskin Bayındır: Anadilin konuşulmasındaki düşüş elbette gözle görülüyor. Ancak bir bütün olarak toplumun genelinde iktidarın baskısıyla halkın ana dilinin kullanım alanı daraltılıyor. Yine bunun en önemli temel dinamikleri olan yerel yönetimler üzerinden,  belediyeler, kayyumlardan önce bizim elimizdeyken, anadilin kullanımını teşvik eden, yaşamın her alanından bunu etkin kılabilecek alanlar açması bağlamında bizim temel politikamızdır. Fakat kayyum açtığımız tüm kurumları hedef aldı. Ana dilin kullanmasında çok ciddi baskılar var.

KIVANÇ APAYDIN: PEKİ, SAYIN BAYINDIR SÖZ KONUSU BU POLİTİKALARA KARŞI SİZ NE YAPIYORSUNUZ?

Keskin Bayındır: Bütün siyasal çalışmalarımızın merkezinde anadili koyduğumuz söyleyebiliriz. Batman’da halk toplantıları yapıyoruz ve bütün tartışmalarımız dildir. Dolayısıyla siyasetimizin dili nedir derseniz,  özelikle kendi anadilimizi teşvik eden siyasal bir program hedefliyoruz. Bunun yanında elbette ki hem iktidarın baskısı hem de kayyumlar gaspları toplumsal mekanları, destek verdiğimiz teşvik ettiğimiz, müzik, sanat, tiyatro grupları dahil olmak üzere bunların önünü de çok ciddi bir şekilde engeller konuldu.  Bu konuda bizim de tespitlerimiz var. Biz de istediğimiz hedefe ulaşmış değiliz.

KIVANÇ APAYDIN: CHP KÜRTLERE KATLİAMLAR YAŞATAN BİR PARTİDİR. SEÇİM İTTİFAKI YAPTINIZ.  VE SEÇİME DE GİRDİNİZ.  HÜDA PAR İLE DE DAHA ÖNCE TEMASLAR OLMUŞ. YAKIN DÖNEMDE BİR BİRLİKTELİK OLABİLİR Mİ?

Keskin Bayındır: Birlik arayışı her zaman var. Ulusal birlik temelinde arayış yürütülen mücadeleler de var.  Kürt örgütleri arasında dönem dönem seçim ittifaklarına ilişkin, Kürt örgütleri arasında ortak perspektif geliştirmeler vardır ve devam ediyor.  Bu konuda HÜDA PAR bu dinamiklerin dışındadır. Kürt halkının evlatlarını sokak ortasında infaz eden bir örgütün,  bir geleneğin devamıdır.

KIVANÇ APAYDIN: SAYIN BAYINDIR, CHP’ DE BİR DÖNEM BU GELENEK VARDI

Keskin Bayındır: Bizim CHP’ye yönelik bir desteğimiz, ya da bir birliktelik söz konusu değil. 

KIVANÇ APAYDIN: PEKİ, CHP GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞTİ Mİ?

Keskin Bayındır: Kürt halkı CHP’nin temsil ettiği zihniyetiyle 70 yıl boyunca mücadele etti.  2000’li yılların başında Kemalist zihniyetini Türkiye’nin adeta nerdeyse siyasetin hurdalarına gönderdi. Dolayısıyla partimizin son seçimlerde kurmuş olduğu denklem CHP’ye yönelik bir destek,  parlatma, ön plana çıkarma, o tarihsel geçmişini silme ve temiz bir sayfa açma bağlamında değil. Biz bu gün Kürt toplumuna Kürt halkına 20 yıldan fazladır her türlü zulmü reva gören ve bu konuda devletin tüm olanak ve imkanlarını da arkasına alan bir iktidarı devirmek için millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile kurulan denklem bunun üzerinedir.

KIVANÇ APAYDIN: HÜDA PAR İLE TEMAS İÇİN TOPLUMUN BİR BEKLENTİSİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Keskin Bayındır: Bu konuda toplumun böyle bir beklentisi olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda özellikle HÜDA PAR’ın geçmişiyle yüzleşmeme, topluma karşı işlediği suçtan kaynaklı Kürt halkına yönelik bir özeleştiri süreci yürütmeden bu böyle devam eder. Ortak bir görüntü vermek için bir çabamız da yok.  HÜDA PAR’ın geçmiş yıllarda halka karşı işlemiş olduğu suçtan kaynaklı özür borcu var. Dolayısıyla bizim HÜDA PAR ile bir temasımız söz konusu değil. 

 

KIVANÇ APAYDIN: TÜRKİYELEŞME KELİMESİNİ TEORİK OLARAK NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ? HANGİ SEBEPTEN DOLAYI KÜRTLER TÜRKİYELEŞİYOR?

Keskin Bayındır: Bu önemli bir kavram. Sürekli tartışmayı gerektiren bir kavram. Herkesin kendisine göre ele aldığı bir mesele. Biz parti olarak Türkiyeleşme meselesini Kürt halkının Türkleşme meselesi olarak ele almıyoruz. Kürt halkının özgürlük mücadelesinin, Türkiye toplumuna Türk halkına karışması mücadelesi olarak ele alıyoruz. Kabul görmesi, benimsemesi gelişmesi ve Türkiye toplumu tarafından da kabul edilebilir ve çözülebilir bir noktaya ulaşması olarak ele alıyoruz. Türkiye toplumunda gittikçe milliyetçi ve ırkçı dalga tırmandırılmaya çalışılıyor. Dolayısıyla biz şuna inanıyoruz; Kürt sorunu bu coğrafyada çözülecekse halkların bir bütün olarak bu meseleyi kavraması, doğru temelde ele alınması, yani iktidarın bir propagandasından ziyade gerçekten Kürt halkının taleplerini dinleyen, bilen, bir Türkiye toplumun gerçeğini ortaya çıkarmak. Esas meselemiz de biraz budur.

 

KIVANÇ APAYDIN: BİNGÖL’DEN BİR HANIMEFENDİ BATMAN’DA ADAY YAPILDI VE TOPLUMUN ÇOĞUNDA TEPKİLERE NEDEN OLDU. BATMANLI BİRİSİNİN OLMAMASI, DAHA ÖNCEDEN AK PARTİ’DEN SİYASET YAPMASI VE SEÇİM KAYBEDİLDİ. NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Keskin Bayındır: Elbette ki bunları tartışıyoruz. Bu konuda halkın vermiş olduğu tepkileri, eleştirileri değerlendirip ve ona göre yol almaya çalışan bir siyasi partiyiz. Siyasi esnekliği gösteren bir yapımız söz konusu…

KIVANÇ APAYDIN: YANİ BUNUN ÖZELEŞTİRİSİNİ VERİYORSUNUZ?

Keskin Bayındır: Tabi ki bunu çok açık yüreklilikle hem halkımıza hem de toplumumuza verdiğimiz ifade ediyor.

KIVANÇ APAYDIN: DEMOKRASİYİ TÜM PLATFORMLARDA DİLLENDİREN PARTİSİNİZ. KÜRTLER DEMOKRASİYİ İÇSELLEŞTİRMİŞ Mİ?

Keskin Bayındır: Kürtler kendi zihinsel, düşünsel, politik ve felsefi dünyasını tahlil etme bağlamında iyi bir mesafe kat etti. Aynı zamanda yaşam pratiği, bir bütün olarak bunu ifade ediyoruz.

Sayın Bayındır bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.  Böyle güzel bir sohbet için asıl ben teşekkür ederim…

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.