25 Eylül 2023 - Pazartesi

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ BİR SORUN

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ BİR SORUN

Yazar - Şehmus Ustabaşı
Okuma Süresi: 4 dk.
Şehmus Ustabaşı

Şehmus Ustabaşı

batmanolay@xn--gmailcom-w0a -
Takip EtGoogle News

Merhaba değerli okurlar bu gün Batman’da kentsel dönüşüm nedeniyle Müteahhit ile anlaşıp kat karşılığında konutları yıkılıp akabinde yapı ruhsatı ve diğer işlemleri bekleyen çok sayıda mağdur bekleyen vatandaş var. Kimi 5 ay kimi 12 ay kimi 24 ay bekleyen var. Ve ne yazık ki hepsi kira bedeli 2 bin lira alıyor, üstüne kimi 5 bin lira kimi 7 bin lira koyup oturdukları evin kirasını ödemekte.

Türkiye’de 11 ilde ölüm ve yıkıma neden olan depreminin ardından Hükümet daha sıkı tedbirler almaya başladı. Gerçekten konut yapımı çok önemli bir konu çünkü insanlar o yapılan konutlarda oturuyor. Ve kat sayısı düşük olması gerçekten olası bir deprem karşısında daha az ölüme veya yıkıma neden ola bilir hükümet bu konuda tedbirli hareket ediyor  haklı, sonuçta oturacağın ev sağlam olacak ki akşam kafanı yastığa koyduğunda korkmadan yata bilirsin.

Hükümet bu konuda yerden yere haklı risk almak istemiyor. Ama birde şöyle bir mağduriyet söz konusu evleri aylarca ve yılla dayalı yıkılıp bekleyen yüzlerce konut sahibi var. bu konutlar belediye ve diğer kurumlarla alakalı, bu kurumlar maalesef bir çalışma yapmıyor. yapı ruhsatı almayan ve müttehitle 8 kat veya 7 kat karşılığında anlaşma yapıp evleri yıkılan bu insanlar ne olacak, ve bu insanlar şu an  kira bedeli 2 bin lira alıp üstüne 3 ve ya 4 kat koyup kirasını ödeyenler bu kira bedeli bittiği zaman ne olacak bu insanlar ile  müttehitler boğaz boğaza girmeyecek mi , yeni yapılacak evlerin hem daha güvenli hem  depreme karşı daha dayanıklı mutlak çözüm yolu var. Mesela depreme dayanıklı kum, çimento, demir ve diğer malzemeler ve en önemlisi temel atıldığında temelin iki kat daha güçlü sistemle yapılması. Ve yapılırken ekiplerin sık sık inşaatı bitme aşamasına kadar denetlemesi gerekir böyle çözüm yolu var.

Kentsel dönüşüm nedeniyle 8 veya 7 kat karşılığında müttehitle anlaşma yapan bina sakinlerine yeni yönetmeliğe göre en yüksek 4 kat verilebilir denilirse insanlar mağdur duruma düşer. Bence yetkililer bu sorunu tekrar gözden geçirmeli aksi taktirde çok insan mağduriyet yaşayacak.

Ben buradan ili yönetenlere hepsine sesleniyorum lütfen kentsel dönüşüm sorununa bir çözüm bulun bu konuda çok  önemli  sorunlar arasında, kentsel  dönüşüm sorunu çözülürse her geçen gün artan kiralarda da bir düşüş olacak çünkü evleri yıkılan ve evlerinin yapılmasını bekleyen çok sayıda vatandaş var .şayet kentsel dönüşümde kat sorunu çözülürse  yüzlerce vatandaş kendi dairelerine taşınacak o zaman çok sayıda kiralık daireler boşalacak onun için mutlaka bir çözüm bulunması gerekir.

HOŞÇA KALIN 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.