29 Eylül 2024 - Pazar

Konutlar deprem yönetmenliğine göre yapılırsa sorun olmaz

Merhaba değerli okurlar…

Yazar - Şehmus Ustabaşı
Okuma Süresi: 3 dk.
Şehmus Ustabaşı

Şehmus Ustabaşı

batmanolay@xn--gmailcom-w0a -
Takip EtGoogle News

Bu günkü yazım 11 ilde yaşanan deprem sonrası Batman kent merkezinde kat karşılığında konutları yıkılıp akabinde yapı ruhsatı ve diğer işlemleri alamayan vatandaşlarla ilgili köşe yazım.

Türkiye bir deprem bölgesi olduğu yıllar öncesinden biliniyor. Neden tedbir alınmadı, mesela 1992 yılında Erzincan depremi,1999 Yılında Marmara depremi bu iki depremler hem ölümü hem yıkıma neden olan büyük depremlerdi.

Neden o dönemlerden günümüze kadar yetkililer önlem almadı ve ne den deprem yönetmenliğine göre konutlar yapmadı, neden kat yüksekliği verildi. Ne den o dönemlerden önlem alınmadı.

Bu iki depremden sonra konutlar deprem yönetmenliğine göre yapılmış olsaydı belki 6 Şubat 2023 yılında yaşanan depremde bu kadar yıkım ve ölüm yaşanmayacaktı.

Şimdi gelelim Batman’a bakın değerli okurlar 1992 ve 1999 yılında yaşanan o depremden sonra Batman merkez ve ilçeleri dahil olmak üzere, 32 yıl önce ve 25 yıl önce yaşanan depremler sonrası Batman’da o dönem bu kadar konut yoktu ve kat sayısı da o kadar yoktu.

Mesela Çamlı tepe, Gültepe, belde ve Hasankeyf yolu üzerinde yeni yapılan bu kadar konut yoktu. Demek istediğim ne den o dönemlerde önlem alınmadı.

İş işten geçmiş yeni önlem alınmaya başlıyor, 6 Şubat yaşanan deprem sonrası kat sayısı en fazla 3 veya 4 katlara düştü, peki bu kadar yapılan konut ne olacak.

Ben buradan belediye yetkililerine söylüyorum şu an Batman’da kat karşılığında yıkılıp bekleyen 600’den fazla dosya var ve bu insanlar mağdur, kendi evleri yapılmayınca kira ödemek zorunda kalıyor.

Kat sayısı normal şekilde verilsin ama deprem yönetmenliğine göre demir, çimento, temel atıldığı zaman özellikle fora kazık ve buna benzer deprem yönetmenliğine göre izin verilip mağduriyet yaşanan vatandaşların konutları yapıla bilir. Bu sistemle müteahhitti zengin etmek değil amaç mağduriyet yaşayan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi. Aksi taktirde ev sahipleri ile müteahhitleri karşı karşıya getirecek bu gidişle.

Sayın yetkililer bu son cümleyle yazımı bitireyim bakın Japonya’da bir deprem şehri ama adamlar yıllar öncesinden önlem alıp 25,30,ve 40 kat sayısı mevcut neden çünkü deprem yönetmenliğine göre konutlarını yapıyor demek istediğim çözüm var.

HOŞÇA KALIN…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.